TIPS VOOR MEI VAN HET GEZELSCHAP, 7 mei 2021

Tips van het G-team voor mei Hoewel het lichtende einde van de lockdowntunnel langzaamaan in zicht komt, heeft het G-team toch besloten het voorgenomen programma voor maandagavond 3 mei uit te stellen. Wij hopen jullie eind mei uit te kunnen nodigen en dan voor maandag 7 juni om 20.00 uur. In deze Nieuwsbrief geven de G-teamleden weer ieder zijn of haar persoonlijke kunsttip voor de maand mei.
Tip van Anja Berkelaar “In het kader van het Milieu gaarne attentie voor een nieuw kunstcentrum – jan 2022 – in Delft. We verliezen land aan zee, ijs aan de zon, dieren aan de geschiedenis: hoe gaan we om met dit nieuwe begrip aan ecologisch verdriet? Het Radius programma zit op een prachtige locatie en doet mooie dingen op het snijvlak van kunst en wetenschap met nadruk op klimaat & ecologie & leefomgeving. Het zijn de kunstenaars die kwesties als klimaatverandering, vervuiling, biodiversiteit, milieurechten en sociale rechtvaardigheid rigoureus benaderen. Misschien lukt het ons t.z.t. hen met een bezoek te vereren? Het heeft in ieder geval pretentie! Kalverbos 20 wacht op het Gezelschap!”
http://www.radius-cca.org/nl/ En om alvast een begin te maken: 26 manieren om onze voetafdruk te verkleinen – en wel meteen: 
https://tinyurl.com/rhvk7ta8
Tip van Alma Ploeger “Het duurt nog even voor de musea opengaan. Ik vind dat heel erg jammer en zeer onterecht, maar het weer wordt beter en dus kunnen we nog meer en fijner wandelen! Als je dan de blik eens naar boven richt word je in Rotterdam beloond. Rotterdam heeft een ongelofelijk rijke, internationaal befaamde collectie muurschilderingen. Op deze site staan wandelroutes langs ‘street art’, hier in zwart wit, maar in het echt spatten de kleuren van de indrukwekkende hoeveelheid (kleur)rijk openbaar kunstbezit af!”
https://rewriters010.nl/rotterdam-street-art-route-rsar/
  Street Art in de Watergeusstraat, Bospolder
Tip van Anna Ramsair “Rotterdam-Zuid is allang niet meer dat vergeten en a-culturele aanhangsel van de stad aan de andere kant van de Maas. Er gebeurt meer en meer op cultureel gebied dat de moeite van de oversteek waard is. Wie schetst mijn verbazing dat ‘South Explorer’ bij een van mijn meest cultureel ontwikkelde contacten van boven de Maas onbekend is?  Reden te meer om dit jaarlijks terugkerend evenement onder de aandacht te brengen: Culturele hotspots, tijdelijke locaties, galeries, ateliers en meer openen hun deuren op 7, 8 en 9 mei 2021! Scroll en Swipe op onderstaande link en maak je eigen kunst-avontuurlijke route door Rotterdam-Zuid!!”
https://www.southexplorer.nl
Tip van Lou Verhage “In dit najaar komt er in het Stedelijk Museum Schiedam een grote overzichtstentoonstelling van werk van de Nederlandse kunstenaar Zoro Feigl. De laatste jaren heb ik in diverse musea werk van hem gezien: Museum Kranenburgh in Bergen, Rijksmuseum Twenthe in Enschede en ook in het Stedelijk Museum Schiedam: Zwermen (de mega-installatie aan het plafond). Zijn werk ging me steeds meer intrigeren omdat de bewegingen, die in al zijn installaties te zien zijn, een ritme laten zien soms heel regelmatig, maar soms ook heel onvoorspelbaar.
‘Untangling the Tides’, bron: www.zorofeigl.nl Feigl verzamelt diverse materialen en maakt er installaties van zonder vooraf te weten hoe en of het gaat werken. Hij zoekt boeiende beelden, ritmes, spanning en vindt zijn inspiratie o.a. in de wetenschap. Zijn werk zou je als symbool kunnen zien voor de tijd waarin we ons bevinden: spannend, onvoorspelbaar en in beweging. Dit filmpje is een opwarmertje voor de tentoonstelling, maar laat ook zien hoe Zoro Feigl werkt.”
https://www.youtube.com/watch?v=5jDIVVbwZHA
Tip van Patricia Verweij “Het blijft vreemd om thuis te zitten door een lockdown. Niet wetend wanneer je in volledige vrijheid de dingen kunt doen die je wilt en de inspirerende prikkels te krijgen waar je naar verlangt.
Om mijzelf te voorzien van positieve prikkels trakteerde ik mijzelf vorig jaar rond deze tijd op de Grote Nederlandse Kunstkalender. Ik moest wachten op mijn exemplaar, omdat de lopende jaargang was uitverkocht. Dat betekende vijf maanden voorpret. In 2021 sla ik dagelijks een blad om, check in en ervaar wat het beeld mij doet. Een dagelijks moment van bezinning.  Wat vliegt de tijd! De editie voor 2021 is uitverkocht, maar voor 2022 al te bestellen. Ik heb mijn exemplaar voor volgend jaar al besteld. Een fijne belofte dat in het ongewisse najaar in ieder geval een prikkelende verrassing op mijn deurmat belandt. Dit gun ik jou ook. Dus, heb jij de kalender nog niet; Je kunt jouw exemplaar bestellen bij:
https://www.trichisboeken.nl/site/boeken/verwacht/de-grote-nederlandse-kunstkalender-22/
Tip van Kees Vrijdag “Op mijn dagelijkse fietstocht tussen het Centrum en Kralingen kwam ik in de pre-coronatijd altijd langs ‘Garage Rotterdam’. In het snel veranderende en hipper wordende Hoogkwartier is de ‘Garage’ in dit Wederopbouwpand een aanlegplaats voor eigenwijze & bijzondere beeldende kunst. Ook nu is er weer sprake van een opvallende expositie, ‘Garden State’, met een creatief bedacht corona-proof concept: Art Drive Through. Een aanrader wat mij betreft”.
https://www.garagerotterdam.nl