INSTALLATIE KUNST JOEP VAN LIESHOUT BIJ GB5: IN DE SCHIJNWERPER, 10 juni 2021

De twee kunstwerken van Joep van Lieshout hebben hun plek bij GB5 inmiddels gevonden. Het transport naar onze tuin alleen al was zeer indrukwekkend!

HOUTOPSLAG IN KAS DOOR TOMDAVID

De tuin van Fleur en Margreet heeft een aantal zeer grote volgroeide bomen.

Eens in de zoveel tijd moet er eentje gerooid worden vanwege de slechte staat van de boom en om plaats te maken voor nieuwe aanplant. Het gevolg: een grote hoeveelheid haardhout en een behoefte aan veel opslagruimte om het hout te drogen. De voormalige tuinkas heeft voldoende ruimte voor opslag maar wordt door de familie ook intensief gebruikt als tuinkamer, speelkamer en expo ruimte. Alle reden om de houtopslag zo te ontwerpen dat deze geen afbreuk doet aan bovengenoemde functies.

En dus hebben we een houtopslag ontworpen welke zich aanpast aan de omstandigheden.

Zodra er een grote hoeveelheid hout vrijkomt, krijgt het meubel de vorm van een hoog rek, met plaats voor ca 7 kuub haardhout. In de maanden erna wordt het hout steeds een beetje gebruikt waardoor één voor één, de zijwanden weer neergeklapt kunnen worden. Het hoge hout-rek transformeert en wordt een stoer, 6 meter lang zitmeubel. 

Bruikbaar als gezellige bank na een plotselinge bui op een zomeravond, of als sokkel voor beeldhouwwerken tijdens een expositie.

Transformatie, beweging, dubbelgebruik en schaal/context, zijn terugkerende elementen in het werk van TOMDAVID. Meubelen en objecten van deze schaal (vaak in de openbare ruimte) vormen een kleine maar interessante opgave met ruimte voor vernieuwing en experiment. Vaak leidt dit tot onverwachte inzichten met betrekking tot de interactie tussen object, gebruikers en context, later bruikbaar voor concepten van een veel grotere schaal.

Technische informatie:

Afmeting: 0.7 x 2,2 x 6,0 meter (l/h/b)

Materiaal: verzinkt staal (constructie profielen en dejo roosters) en geperst bamboe plaatmateriaal. (karamel)