Daan Roosegaarde

Daan Roosegaarde (Nieuwkoop 1979) studeerde aan de Academie voor Kunsten in Enschede en het Berlage Instituut, een Postgraduate Laboratory of Architecture in Rotterdam.

Roosegaarde’s werk exploreert de dynamische relatie tussen architectuur, mensen en nieuwe media. In zijn sculpturen ontmoeten virtualiteit en materie elkaar, door het gebruik van technologie en diverse media. Een belangrijk onderdeel van het werk is de fysieke interactie tussen bezoeker en (publieke) ruimte.

Roosegaarde’s ruimtelijk werk is tentoongesteld in onder andere het NAi, V2 en Montevideo en gepubliceerd in Items en NRC Handelsblad. Momenteel ontwikkelt hij een serie interactieve sculpturen in samenwerking met softwareprogrammeurs en materiaalfabrikanten. De installaties zijn autonome objecten met het doel ze te implementeren in openbare ruimte en architectuur.

Wind 3.0

Met Wind 3.0 geeft Roosegaarde een verdere definitie aan een architectuur die adaptief is met zijn bezoekers. Dit interactief sculptuur is een ingenieuze fusie van fibers, mechanica, software en elektronica.

Microfoons en sensoren detecteren de menselijke activiteit rondom het object. Op basis van de intensiteit in gedrag worden grote hoeveelheden fibers door meer dan 90 ventilatoren bewogen.

Het sculptuur beweegt met je mee; bij veel activiteit ontstaan er grote, vloeiende bewegingen en bij rustig gedrag een zacht briesje. Er ontstaat een interactie tussen het menselijke gedrag en de dynamiek van het oppervlakte. Deze versmelting van natuur en technologie resulteert in sculptuur Wind 3.0.