Uitreiking KP van der Mandelepenning

Door Sieka Romeijn van de Schakel:

Van der Mandele penning

De cheques voor de twee goede doelen. Tweede van links Leen den Otter van de stichting Klassiek in Rhoon en derde van links Leon van Barneveld van stichting HERMAN.

RHOON – Ondernemer Fleur Groenendijk uit Rhoon ontving maandag 27 november de Mr. K.P. van der Mandele penning uit handen van CvK Paul Smit in de Rotterdam Hal van het World Trade Centre.

Het is voor de achtste keer dat deze prestigieuze penning wordt uitgereikt. De penning staat symbool voor verantwoordelijk ondernemerschap. Onder voorzitterschap van mr. Jan Loorbach zijn de juryleden als ´speurneuzen´ jaarlijks op zoek naar een ondernemer die in aanmerking komt voor deze penning. ,,Van belang is vooral die ondernemers in het vizier te krijgen die achter de schermen werken. Fleur Groenendijk is zo´n ondernemer”, aldus jurylid Gillis. ,,Het gaat om initiatieven die getuigen van verantwoordelijk burgerschap. Dat wil zeggen dat het initiatief primair dienstig is aan het algemeen belang en niet aan het eigen belang van de betrokken ondernemer.” Gespreksleider Jan-Dirk Stouten ondervroeg Fleur Groenendijk over de betekenis voor hem van de te ontvangen penning en zijn motieven achter zijn inzet. Jan Dirk Stouten: ,,Ik durf het bijna niet te vragen, maar wat gaat nu door u heen?” Fleur Groenendijk: ,,Ik ben zeer vereerd dat er van mij een beeld van verantwoord ondernemerschap wordt geschetst. Daar ben ik echt happy mee!” De Rhoonse ondernemer was onder meer president-commissaris van Groenendijk Yellow Cabin, een beursgenoteerd bedrijf dat is opgegaan in GE Capital Modular Space. Op velerlei terreinen ondersteunt hij maatschappelijke en bedrijfsmatige initiatieven. Met zijn Fleur Groenendijk Foundation ondersteunt hij jonge kunstenaars en architecten. De Meester is een jaarlijkse prijs die Fleur Groenendijk uitreikt aan jonge architecten om hun talenten verder te ontwikkelen. ,,Als je niet meer ‘hoeft’ wat drijft je dan?”, was de vraag van Smit. ,,De voldoening”, antwoordde Groenendijk.

K.P. van der Mandelepenning

K.P. van der Mandelepenning, 26 oktober 2017

Op donderdag 26 oktober heeft de heer Loorbach aan Fleur Groenendijk bekend gemaakt dat hij op 27 november 2017 de K.P. van der Mandelepenning in ontvangst mag nemen.

Mr. K.P. van der Mandele was van 1938 tot en met 1960 voorzitter van de Kamer van Koophandel van Rotterdam en Directeur van de Bankvereniging van Rotterdam. De penning staat symbool voor verantwoordelijk ondernemerschap. “U bent het als ondernemer aan uw stand verplicht om buiten de grenzen van uw bedrijf te kijken en uw fantasie te gebruiken ten dienste van de samenleving”, was één van zijn gevleugelde uitspraken.”

De jury die Fleur Groenendijk heeft aangewezen om deze penning in ontvangst te mogen nemen bestaat uit:

Jan Loorbach
Voorzitter
Advocaat bij NautaDutilh
Cherry Almeida
Jurylid
Advocaat  en eigenaar Alius law
Simon Cohen
Jurylid
Rotterdamse Ondernemersprijs winnaar 2003
Patrick Paijmans
Jurylid
Directeur Stad, gemeente Vlaardingen
Wilma Gillis
Jurylid
eigenaar Legato en directeur Benefits4kids
 

Deze penning werd eerder uitgereikt aan de volgende personen:

  • 2010: De heer D. (Daan) J.M. Dura († 13-06-2011)
  • 2011: De heer C. (Coen) van Oostrom
  • 2012: Mevrouw A. (Anna) G.J. Gruisen
  • 2013: De heer W. (Willem) van ’t Wout
  • 2014: De heer F. (Frans) J. Lavooij
  • 2015: De heer P. (Peter) Goedvolk
  • 2016: De heer C. (Cees) de Bruin