Nancy Kroon

In het werk van Nancy Kroon speelt Griekenland een grote rol. Het land, de kunst, de filosofie, de mythologie; in de Griekse beeldentaal vindt ze haar inspiratie. En dan niet alleen in de oudheid, ook in bijvoorbeeld moderne literatuur wordt ze steeds weer uitgedaagd door de veelal poëtische verwijzingen naar de Griekse kunst en cultuur. De tekstfragmenten, maar ook foto’s, die haar raken blijven in haar gedachten en drijven haar uiteindelijk naar haar atelier. Ze begint te werken met die beelden in haar hoofd, maar al snel neemt het materiaal het over en wordt leidend. Gedachten verdwijnen, het werken gaat meer en meer op gevoel.
Vanaf het moment dat het materiaal het overneemt wordt de huid, het oppervlak belangrijk en lijkt tot leven te komen.

In feite gaat het in kunst altijd om het vormgeven van de eigen emoties, zodanig dat de toeschouwer wordt geraakt. Andersom zijn het de emoties van de Grieken, vormgegeven in filosofie, mythologie en beeldende kunst, waarin Nancy haar emoties herkent en vervolgens vertaalt in haar eigen, unieke, beeldentaal.
Zelf zegt ze hierover: “Verhalen waarin (oer)gevoelens en de tragiek in het leven een grote rol spelen, de melancholie, de schoonheid, de harmonie: zijn onderwerpen die ik in mijn werk wil laten zien. Alles in de wereld verandert constant, maar deze primaire gevoelens, zoals angst, liefde en eenzaamheid, zijn een essentiële en universele factor in het menselijk bestaan, zowel in de oudheid als in de hedendaagse tijd”.

Nancy woont en werkt in Delft.

Riek Viehoff