Hanneke Breuker

TRANSFORMATIES

Hanneke Breuker woont en werkt in Rotterdam. Ze verbleef diverse keren als artist-in-residence in het buitenland. Het wonen en werken in Nederland en in andere landen, nieuwsbeelden en onderzoek vormen ‘het archief’ waaruit zij put.

De titel Transformaties refereert aan het gegeven dat zaken onder verschillende omstandigheden verschillende betekenissen kunnen hebben. Zij is gefascineerd door de mogelijkheid dat je in één beeld dreiging, kracht en macht, maar ook nostalgie, schoonheid, kwetsbaarheid en humor kunt ervaren.

“Ik heb de afgelopen jaren veel tijd doorgebracht op de Veluwe; een heel ander leven dan het leven in de stad. Het kwam voor dat ik ‘s morgens vroeg een hert zag en twee uur later in mijn atelier in Rotterdam aan het werk was. Dus schilderde ik herten.
Dieren, landschappen en wolkenluchten zijn inspiratiebronnen, maar ook techniek en machines.
Molens staan aan het begin van de industriële revolutie in Holland. Door gebruik te maken van de machinale kracht van molens kon een vloot zeeschepen gebouwd worden waarmee de wereld veroverd werd. Nederland speelt nu een andere rol in de wereld.
Helikopters en met name Apache helikopters zijn prachtige machines om te zien en om te schilderen. Helikopters kunnen reddende engelen zijn die uit de hemel tevoorschijn komen. Ze kunnen dood en verderf zaaien. Maar tegelijkertijd blijken ze ook zelf kwetsbaar te zijn.

Op internet kwam ik een bericht tegen dat herten op de Veluwe opgeschrikt worden door de legeroefeningen met Apache helikopters. Dat herten niet omhoog kunnen kijken en dus in paniek raken omdat ze niet weten waar het gevaar vandaan komt. Al schilderend ontdekte ik de vormovereenkomsten tussen molens, helikopters en herten en nu kwam er een andere, onverwachte koppeling bij tussen mijn herten en mijn Apache helikopters”.