Karin Trenkel opent Studio Trenkel

Wij woonden de opening van de installatie van Karin Trenkel aan het Rijnhoutplein in Rotterdam bij. Karin heeft twee keer bij GB5 geëxposeerd. Zij is één van de kunstenaars waarmee wij een nauwe band hebben. De foto’s zijn gemaakt door Sjoert Willemstein.

Hieronder een persbericht.

PERSBERICHT

Karin Trenkel etaleert zichzelf en haar kunst een jaar lang in centrum Rotterdam

Kunstenaar neemt zelf heft in handen met omvangrijk project.

Rotterdam, 11 oktober 2012 Vrijdag 19 oktober om 17.00 uur wordt de installatie Augustus van kunstenaar Karin Trenkel officieel geopend. Maandenlang werkte zij in een winkelpand aan de grootste installatie die zij ooit maakte. Het pand is gelegen aan een plein midden in een woonwijk in het centrum van Rotterdam. De installatie ‘Augustus’ is een vrije vertaling van een stuk landbouwgrond met gehooid gras. De passant wordt als vanzelf naar het deels ingepakte pand getrokken en werpt een blik naar binnen alwaar zich een uit plastic opgebouwd landschap bevindt. Haar onafhankelijke opstelling, zonder tussenkomst van een galerie, zo omvangrijk en zelfstandig haar werk bekendheid geven, kan trendsettend genoemd worden.

Kunst maken middenin een woonwijk

Karin Trenkel ging in juli aan de slag in het winkelpand van 90 m2, gelegen aan een hoek met enorme raampartijen aan twee kanten. Hiermee zet Trenkel zichzelf als kunstenaar letterlijk in de etalage: werkend en etend, overleggend, overwegend en rustend. De transparantie van het project zorgt ervoor dat niet alleen kunstliefhebbers maar ook buurtbewoners en passanten haar kunstenaarschap en haar kunst stap voor stap kunnen volgen. Een jaar lang plaatst zij zich als kunstenaar middenin de samenleving en vraagt hiermee om een dialoog.

‘Heimat’ aan huis

Binnengekomen in de winkel is het uit plastic opgetrokken landschap voelbaar: de zon die vanwege de hoeveelheid ramen alle gelegenheid krijgt, zorgt voor een broeierige, zomerse atmosfeer. In plaats van de geur van versgehooid gras komt de geur van plastic de bezoeker tegemoet. Ook van buiten straalt het winkelpand een tropisch-exotische sfeer uit. De kleuren van het gebruikte plastic waarmee de gevel is ingepakt doet niet alleen de buurtbewoners aan hun ‘Heimat’ denken: Suriname, Kaap Verdië of Brazilië.

Opening

Vrijdag 19 oktober om 17.30 uur werd haar installatie officieel geopend door Mariette Dölle, programmaleider van expositieruimte TENT. Tijdens de opening zijn ook buurtbewoners aanwezig en zal hun betrokkenheid bij het werk en leven van Karin Trenkel duidelijk worden. De installatie is tot en met 4 november 2012 te zien. Daarna volgen andere projecten waarin Karin Trenkel de mogelijkheden van de ruimte verder onderzoekt.

Over Karin Trenkel

Karin Trenkel maakt grote ruimtelijke collages van (zelf-)beschilderd papier en plastic. Haar installaties lijken decors, waarin wordt gespeeld met de wisselwerking tussen platte en ruimtelijke verbeelding van landschappen. Ze transformeren de ruimte tot en landschappelijk belevenis en vormen bijna kitscherige beelden, die Trenkel echter zodanig weet te ensceneren dat ze uitstijgen boven het sentiment. Maar ergens blijft het wringen. Meer informatie: www.karintrenkel.nl

Foto’s zijn te downloaden via:

https://www.dropbox.com/sh/z7am4mt8lhx8y61/BW3DEiHtJk?m

 

 

Nog een stukje over Karin Trenkel

Verpletterende totaalimpressie

Karin Trenkel etaleert zichzelf en haar kunst een jaar lang in centrum Rotterdam.

Sinds juli jl huurt kunstenaar Karin Trenkel het winkelpand aan het Rijnhoutplein 4: Studio Trenkel. Vrijdag 19 oktober vond de feestelijke opening plaats, de opkomst was enorm, de sfeer buitengewoon aangenaam.

Karin Trenkel maakt voor het winkelpand, dat gelegen is aan een hoek met enorme raampartijen aan twee kanten, vlak bij de Nieuwe Binnenweg, verschillende installaties. Ze lijken op decors of op grote, driedimensionale schilderijen. De ruimte zelf heeft als het ware de functie van een schildersdoek. Aan de eerste installatie met de titel Augustus heeft ze samen met twee assistenten 10 weken aan gewerkt. Augustus is een vrije vertaling van een stuk landbouwgrond met gehooid gras. De passant wordt als vanzelf naar het deels ingepakte pand getrokken en werpt een blik naar binnen alwaar zich een uit plastic opgebouwd landschap bevindt. Alle wanden, vloer en plafond zijn bespannen met rekfolie in de basiskleuren blauw, groen, geel, rood, wit en zwart. Het is een verpletterende totaalimpressie.

De komende maanden zal zij de buurt en iedereen die langs komt verrassen met andere installaties die de ruimte elke weer tot een nieuw belevenis gaan maken.

Kom langs en kijk.

Meer informatie over de kunstenaar: www.karintrenkel.nl