Persbericht
DE MEESTER 2017
22 augustus 2017, Rotterdam
Woensdag 1 november 2017 wordt de promotieprijs De Meester voor de derde keer uitgereikt in Het Nieuwe Instituut. Fleur Groenendijk Foundation heeft de jaarlijks uit te reiken architectuurprijs in samenwerking met de Rotterdamse Academie van Bouwkunst in het leven geroepen. De prijs, waar alleen afgestudeerden van de academie voor in aanmerking komen, dient ter ondersteuning van de promotie van het werk van de architect of stedenbouwer en bedraagt 5000,00 euro.
Vanuit het idee dat architectuur en stedenbouw disciplines zijn die naast hun academische relevantie toch vooral de maatschappij toebehoren, is er gekozen voor een nieuwe opzet voor het toekennen van de prijs. De vier genomineerde kandidaten wordt gevraagd om tijdens een avondvullend en openbaar toegankelijk programma, live voor publiek en de jury hun plannen te presenteren. De juryleden zullen ter plekke op de presentaties reageren. Ook de keuze voor de winnaar van De Meester 2017 wordt op dezelfde avond uitgesproken.
De Rotterdamse Academie van Bouwkunst is opgericht vanuit het idee dat bij de opleiding tot architect en stedenbouwkundige geen grens getrokken kan worden tussen de rol van de ontwerpende en bouwende ‘doener’ en de beschouwende en kritische ‘denker’. De academie volgt nog steeds deze visie en leidt de studenten op tot een vakmanschap dat maatschappelijk verankerd is. Middels het initiëren van stimuleringsprijs De Meester ondersteunt Fleur Groenendijk Foundation de visie van de academie.
“Het winnen van De Meester heeft dichte deuren geopend, geleid tot nieuwe ontwikkel perspectieven binnen dit geweldige vakgebied en het plan De Stadsoverlaat gaat verder en het vervolg is uitdagend, inspirerend en het motiveert enorm om maar te blijven graven in de rijke Hollandse traditie van stedenbouw en civiele techniek.”
Winnaar De Meester 2016 Alex de Jong
De promotieprijs De Meester wordt jaarlijks door de Fleur Groenendijk Foundation uitgereikt middels een wisselende onafhankelijke jury, met leden uit de disciplines architectuur, stedenbouw, cultuur & wetenschap en media maar op basis van vijf vaststaande criteria welke sympathiek staan tegenover het gedachtegoed van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst.
De samenstelling van de jury wisselt jaarlijks met uitzondering van een vast lid als vertegenwoordiger van de Foundation. De samenstelling van de jury van De Meester 2017 wordt 30 augustus bekend gemaakt.
De avond van De Meester is openbaar en vindt plaats op:
Woensdag 1 november vanaf 19.30 tot 22.00 in het Nieuwe Instituut
Museumpark 25, 3015 CB, Rotterdam
www.hetnieuweinstituut.nl
Aanstaande maandag 7 augustus zijn wij te gast bij studio IgNor op de kop van de Stormpolder. Hier zullen Nora van Krimpen en haar partner René van Es te woord staan.
Over studio IgNor
Studio igNor is gelegen op de kop van de Stormpolder, op het voormalige Hollandia terrein.
Het drie verdiepingen tellende gebouw was ooit het magazijn van deze fameuze maatschappij. Nu is het een pittoresk atelier, uitkijkend op de Nieuwe maas, de Krimpenerwaard en de opkomende stad
Rotterdam. Het is eenvoudig bereikbaar met de waterbus; de aanlegsteiger ligt pal naast het terrein.
De rivier met zijn bedrijvigheid, scheepvaart en industrie is een eeuwige bron van inspiratie. Studio IgNor is een heerlijke plek om te werken. Nora van Krimpen vond deze plek bij toeval toen zij eind vorig jaar naarstig op zoek was naar een nieuw atelier; het vorige was anti-kraak en werd binnen 3 weken verhuurd. Studio igNor was toen een vervallen en leegstaand kot.
In januari is er begonnen met de inrichting en het conceptplan. Langzaam aan groeit de studio uit van eenmans atelier naar een verzamelgebouw van meerdere ateliers, cursus ruimte, galerie en winkel. Voordat het zover is, is er nog een hoop te doen. Dat is echter geen last, maar een genoegen.
Over Nora van Krimpen
Nora van Krimpen is interieur architect, meubelontwerper en kunstenaar. Daarnaast werkt zij als praktijk instructeur op de Willem de Kooning Academie.
Niet gebonden aan een bepaalde discipline, materiaal of techniek onderzoekt zij per project wat het beste past. Daarbij probeert zij duurzaam te werk te gaan door her gebruik van materialen.
“Het is de uitdaging van elke keer opnieuw nieuwe oplossingen verzinnen, die mij scherp houdt.
Mezelf herhalen is voor mij geen optie.
Mijn inspiratie haal ik uit structuren zoals ze voorkomen in de natuur; koralen, kristallen, skeletten en rotsgewelven. We kunnen deze schoonheid niet evenaren. Levende in het Antropocene tijdperk, lijken we deze schoonheid te verwerpen en om te ruilen voor levenloosheid en productie.
Door natuurlijke vormen om te zetten in levenloze materialen en skeletten van dieren toe te passen in constructies wil ik het absurde van ons gedrag aantonen.”
De details
Datum: 7 augustus 2017
Tijd: 20:00 – 22:00
Locatie: Industrieweg 2a, Krimpen a/d IJssel
Ben jij er ook bij?
Laat ons via info@hetgezelschaprotterdam.nl weten dat je komt en met hoeveel mensen. Dan kunnen wij daarmee rekening houden.
Ps. Als je mensen in je netwerk kent die hier heel graag bij zouden willen zijn: Iedereen is welkom. Een mailtje om je aan te melden is genoeg.
Met vriendelijke groet,
Fleur Groenendijk
Mede namens Patricia Verweij, Jinai Looi, Ilse Mathijssen & Remko Brenters
Voor donaties aan Het Gezelschap:
NL46ABNA0523220448 (ABN Amro rekening 52.32.20.448)
t.n.v. P.M. Verweij, Rotterdam, inzake Het Gezelschap
Ons postadres:
Het Gezelschap
Postbus 19268
Rotterdam, 3001 BG
Netherlands