Mirjam Somers

Mirjam Somers (1971, wonend en werkend in Rotterdam) studeerde af aan de Postacademie HISK Antwerpen in 2000 en aan de Hogeschool voor de Kunsten Den Bosch in 1995.

Na jaren van onderzoek en experiment binnen de verschillende disciplines film en installatievormen heeft ze zich vanaf 2000 volledig toegelegd op het maken van korte videowerken. Daarnaast vormen tekeningen en fotografische collages een constante factor in haar werkproces.

Het bescheiden oeuvre dat ontstaan is laat zich kenmerken door intensiteit, sereniteit en verontrusting en draagt een persoonlijke poëtische lading. De geënsceneerde wereld in het videowerk is raadselachtig. Een sobere desolate plek of landschap wordt getoond als projectie van de herinnering of de verbeelding. De figuren (mensen en dieren) die deze wereld bewonen, lijken aan elkaar overgeleverd en verenigd in hun passiviteit en onmacht, waarbij hun handelen bepaald wordt door gewoonte, noodzaak of ritueel.

Door de minimale camerabeweging en verhaallijn worden de meditatieve videobeelden als levende schilderijen in de tentoonstellingsruimte. De werken worden getoond in diverse tentoonstellingen en filmprogramma’s in binnen- en buitenland (zie cv).