Uitnodiging voor de try out van Trending Topics van Arie Vuyk bij De Rotterdams Salon, 14 oktober 2019

Uitnodiging voor een vrolijke try out!
Zaterdag 9 november 2019

Arie Vuyk speelt Oudejaarsconference 2019 ‘ TRENDING TOPICS ‘.

Traditie is een excuus voor een slechte gewoonte. Maar er is een uitzondering: een oudejaarsconference van Arie Vuyk! In een rap tempo zet hij samen met u de tijd stil en blikt terug, met als doel het jaar schaamteloos weg te lachen. In 2019 trad Arie succesvol op in comedyclubs in New York en Reykjavik. Om die vliegreizen te compenseren heeft hij een klimaatneutrale oudejaarsconference gemaakt. Als u een kaartje koopt is dat inclusief milieutax, want u gaat veel lachen en stoot dus CO2 uit.

Topics? De wolf is weer terug, de bij gaat verdwijnen, scholieren staken en Bekende Nederlanders werken. Snapt ú het nog? Hoe kun je voorkomen dat je verzuipt in al die trending topics? Door naar de oudejaarsconference Trending Topics toe te gaan, de tijd de baas te worden en de zielige televisie eens een avond uit te laten.

Een compleet avondje uit vanaf 19.45 uur voor slechts 12,50!
Boeken alhier….!


Het Gezelschap gaat op maandag 4 november naar PHOEBUS Rotterdam Galerie, 9 oktober 2019

PHOEBUS Rotterdam Galerie: maandag 4 november
Op maandag 4 november om 20.00 uur zijn de leden van Het Gezelschap van harte welkom in PHOEBUS Rotterdam galerie, Eendrachtsweg 61, 3012 LG Rotterdam. Galeriehouder Mirjam de Winter viert in 2020 het 30-jarig bestaan van haar gerenommeerde galerie en verzorgt graag deze bijzondere avondontvangst.

Het programma is als volgt:
20.00 uur: inloop met thee / koffie;
20.30 uur: drie mensen vertellen hun verhaal in drie verschillende ruimtes van de galerie;
21.30 uur: informeel deel met een glas wijn of fris.
Gaarne aanmelden vóór 31 oktober a.s. via een reply-mail of een mail naar info@hetgezelschaprotterdam.nl

Beeldende kunst centraal
Na de inloop tot 20.30 zal Mirjam de Winter de reden vertellen waarom zij in 1990 besloot een galerie te beginnen. Daarna zal zij haar beleid over de te ontplooien activiteiten, de keuze van kunst en kunstenaars, uit de doeken doen.
Aansluitend zal Mark Cloet, een van de kunstenaars die op dat moment in de galerie exposeert, een aantal van zijn werken toelichten en ingaan op de context waarin deze gezien moeten worden. (Zie hierna een nadere beschrijving).
Tot slot zal een deelnemende kunstenaar aan het ‘Ladenkastproject’ een toelichting hierop geven.

Beschrijving van Mark Cloet door Mirjam de Winter:
“Mark Cloet is een beeldhouwer en tekenaar waarmee ik al vanaf 2000 samenwerk in PHOEBUS Rotterdam. Enkele jaren geleden deed Mark een prachtig project: ‘C-Stone’, het zoeken van stenen in Texas, die vervolgens werden afgegoten in een doosje. Dit is heel precies ‘cire perdue’ gietwerk, waarbij om de stenen (met ø van 3 tot 12 centimeter) heen door middel van minuscule gietkanaaltjes ook een doosje werd meegenoten. Materiaal: goud, en vooral aluminium. ‘La renaissance van een steen in eigen omhulling’ – niet God of natuur evenaren, maar de steen leren kennen.”

‘Tout premier dessin de 2019’
“Op dit moment worden getekende stillevens van Mark Cloet getoond.
Een kleine geschiedenis vooraf: jongstleden januari stuurde ik een kaart uit Boijmans met de brief van Manet aan ‘Chère Madame’, waarin de ‘tout premier pruneau de mon jardin’ is geaquarelleerd. Mark Cloet stuurde daarop een stilleven met glazen kannen, zijnde de ‘tout premier dessin de 2019’.
….Wauw. Ik wist niet wat ik zag! Uiteindelijk heb ik, voorzichtig, maar tóch, de vraag gesteld: ‘Heb je misschien een hele dunne print van een gefotografeerd stilleven als basis voor je tekening gebruikt?’ De directe tegenvraag: ‘waarom zou je fotograferen als je kunt tekenen?’ Deze tekening heeft een reeks van andere tekeningen in gang gezet.Tekeningen van een theekan, van een paar glaasjes, van een mes en een appel, van een citroen…. met grijs en zwart (aquarel, minuscuul gebruik van ‘purpura mortuum’ e.a. pigmenten.”

Ladekastproject
In het tekeningenkabinet, een kleine kamer met ingelegd eikenhouten lambrisering en niet teveel zon, staan twee ladekasten, elk met acht laden, respectievelijk met binnenmaten 5 x 100 x 140 cm en 5 x 78 x 120 cm. Aan kunstenaars wordt zo open mogelijk gevraagd: wil je iets in een (of in twee) lade(n) neerleggen?
Het resultaat kan variëren van een kleine presentatie van autonome werken tot een specifiek voor de ruimte van een lade gemaakte installatie. Een ‘ladekastproject’ wordt gedurende twee exposities getoond. Twee of drie maal per jaar wordt er een ladekastproject georganiseerd. Deelnemende kunstenaars zijn o.a. Annemarie Slob, Francine Van der Biest, Cor Dera, Sara Benhamou, Giovanni D’Alessi, Dolf Verlinden, Thom Vink en Guus van der Velden.

Guus van der Velden: werk / installatie in ladekast
Het werk van Guus van der Velden op ‘Prospects en Concepts’ van het Mondriaanfonds 2019 intrigeerde Mirjam: enkele objecten losjes over een gespannen lijn gehangen. Citaat:
“In mijn werk doe ik vaak maanden – of jarenlang onderzoek om tot een vorm te komen die je denkt te kennen, welke tegen een soort oer-vorm aanleunt, maar toch iets is wat je bij nader inzien nog nooit hebt gezien.”
In het werk van de ladekast installeert Guus binnen een lade, in een lijst een reeks geometrische vormen en monochrome vlakken.

Jan Smejkal te zien op de bel-etage
Jan Smejkal (CZ) reageerde in 2015 in PHOEBUS Galerie met de ‘Spiegeltisch’, een tafel bedekt met een compositie van spiegels, op het werk van Hans Houwing, die hem had uitgenodigd voor deelname aan de expositie. Alle werken van Houwing werden weerspiegeld – een bescheiden en tegelijk overtuigende geste.
In een latere expositie heeft Jan Smejkal – speciaal voor de galeriehouder die soms wel eens van ‘veel werk’ houdt – verschillende werken in lagen boven elkaar gehangen. daarbij werden de tekst- en gespoten werken aangevuld met monochrome schilderijen, tekeningen in krijt en gekleurde collages.
“Erg benieuwd hoe een stralende expositie in zilverkleurige verf op doek eruit zal zien!”.

Uw bijdrage aan Het Gezelschap
Tijdens de jongste bijeenkomst in de kas van de Botanische Tuin te Kralingen werd de vraag gesteld: ‘hoe kunnen we bijdragen aan Het Gezelschap?’.
De kas van Het Gezelschap, beheerd door ons G-Teamlid Patricia Verweij, wordt gevuld met vrijwillige bijdragen, waarvoor onze dank. Uit deze kas geven wij onze gastheren / gastvrouwen een bescheiden vergoeding voor de ontvangst. Daarnaast stoppen zij veel tijd en energie in de ontvangsten; zonder hun inzet zouden we niet zulke interessante en aantrekkelijke bijeenkomsten kunnen organiseren, waarvoor weer bij deze onze dank.
Ons banknummer:
NL46 ABNA 0523 220 448, t.n.v. P M Verweij, inzake ‘Gezelschap’.

Het G-Team bestaat uit:
Anja Berjkelaar – Anna Ramsair – Lou Verhage – Patricia Verweij – Kees Vrijdag

Klassiek in Rhoon: Lucie in het klooster, 7 oktober 2019

Oktober 2019


in het najaar en komend voorjaar zal Stichting Klassiek in Rhoon in de Ned. Herv. Kerk van Rhoon 3 concerten organiseren.

Zaterdag 23 november 2019, 20.30 uur           

Lucie in het Klooster          

De blokfluitiste Lucie Horsch en het ensemble LUDWIG o.l.v. Cecilia Bernardini 
Met muziek van o.a. Vivaldi, Telemann en Quentin

Na afloop van het concert is er een Meet en Greet (met borrel) in het Wapen van Rhoon.

Meer informatie >>

Kaarten bestellen >>    

Vrijdag 14 februari 2020, 20.30 uur     

Winterreise                           

De bariton Martijn Cornet en het Ragazze Quartet. Op het programma Schubert’s

Winterreise, in een arrangement voor bariton en strijkkwartet.

Donderdag 28 mei 2020, 20.30 uur          

De Bourgondiërs                  

Door de auteur Bart van Loo m.m.v. het vocaal ensemble Psallentes (BE) o.l.v. Hendrik Vanden Abeele

 Kaarten ( à € 20 ) voor 23 november (Lucie in het Klooster) kunt u bestellen via de website www.klassiekinrhoon en bij de voorverkoopadressen:

ThéCafé
Julianastraat 57 in Rhoon

Wijnhuis Rhoon
Strawinskiplein 6 in Rhoon

Nieuwsbrief CultuurWerkplaats Tarwewijk, 3 oktober 2019

Op zaterdag 12 oktober om 15.00 uur is de opening van de tentoonstelling Kunstprijs Charlois in de CultuurWerkplaats Tarwewijk (Cillershoekstraat 1). Jullie zijn van harte welkom!
Kunstprijs Charlois is een tentoonstelling met fotowerken van Charloisse kunstenaars/fotografen met daaraan gekoppeld een prijs ter waarde van € 250,- voor het mooiste fotowerk volgens een vakjury. De tentoonstelling is op diverse locaties in Charlois te bezichtigen van 12 oktober t/m 12 december. In de CultuurWerkplaats Tarwewijk en bij alle locaties is er een routemap met aanvullende informatie verkrijgbaar. Natuurlijk ook via www.kunstprijscharlois.nl Het programma voor de opening ziet er als volgt uit:


15.00 uur: Inloop 
15.15 uur: Voorlezen juryrapport en prijsuitreiking
15.30 uur: Vertoning van alle foto’s en borrelen
Vanaf 16.00 uur: Wandelingen en fietstochten langs de locaties


Op donderdag 24 oktober is het startschot van DAP, ons Donderdag Avond Programma in ons kersvers ingericht cultuurcafé. Tijdens deze avond kun je proeven, horen, zien en voelen wat DAP allemaal inhoud en waar je de komende maanden naar uit kunt kijken. Want vanaf dan vindt DAP elke donderdag avond plaats.

Het programma voor 24 oktober:
17.30 uur: Inloop
18.00 uur: Maaltijd
18.30 uur: Live muziek
19.00 uur: Kunst en cultuur presentaties
20.00 uur: Live muziek
20.30 uur: Afsluiting

We hopen jullie bij een van deze gelegenheden te mogen begroeten.

Met hartelijke groet,Team CultuurWerkplaats Tarwewijk


CultuurWerkplaats Tarwewijk
Cillershoekstraat 1
3081 BA Rotterdam