Jos Looise

Jos Looise is een Rotterdams kunstenaar. Hij schildert, tekent en ontwerpt. Hij werkt in opdracht en exposeert met vrij werk regelmatig in binnen- en buitenland. Hij schildert met olieverf, hoofdzakelijk figuratief. Fotografie is een belangrijk aspect in zijn werk. Zijn onderwerpen zijn uiteenlopend maar hebben de schilderkunst als inspiratiebron en uitgangspunt. Hij schildert op verschillende dragers o.a.: linnen, transparante folie en koper. Ook maakt hij schilderijen die uitsluitend uit fotokopieën bestaan. ‘Schilderen met de fotokopieermachine’, noemt hij dat. De laatste jaren tekent hij intensief. 

Veel van de kunstzinnige activiteiten spelen zich af in en voor Rotterdam. Vooral op het gebied van ontwerpen en aankleding van culturele manifestaties en de inrichting van Rotterdamse uitgaansgelegenheden heeft hij naam gemaakt:
– zijn tentoonstellingen in de 80-er jaren in het culturele kunstenaarscafé Radio Café Rijnmond.
– in de negentiger jaren de inrichting van de Danssalon en het Maastheater, de bonbondoos aan de Maas waar hij vele wanden beplakte met duizenden fotokopieën.
– Carthago 90, het 30 dagen durende cultuurfestival dat zou gaan plaats vinden op de Maasvlakte in het kader van het 750 jarig bestaan van de stad.
– in 1993 Het Europese Jaar van de Ouderen portretteerde hij drie en negentig ouderen uit Rotterdamse verzorgingstehuizen.
– in 2002 waren zijn 100 legendarische portretten van bekende Rotterdammers, onderdeel van de expositie Oog in Oog in Het Historisch Museum in Rotterdam.

Met Rotterdamse collega-kunstenaars: Frank Dam, Willem van Veldhuizen en Anton Vrede (de Ibory-groep) werkte hij aan projecten in Senegal, Abene, New York en Rotterdam. Hij maakt deel uit van de Rotterdamse Donderdag Groep, vijf Rotterdamse kunstenaars die tekenen naar model.