Armenie Tovmasjan

Modeontwerpster Armenie Tovmasjan, geboren in 1972, Armeense van origine, woont sinds 1998 in Nederland. Armenie is in 2006 cum laude afgestudeerd als modevormgever aan de Mode academie Artemis in Rotterdam. Daarvoor heeft ze een kunstopleiding gevolgd aan het Lyceum Beeld en Kunst en het Instituut voor Kunst, Ethiek en Esthetiek in eigen land.

Ze beschouwt mode als een kunstvorm waarin vormen, kleuren en technieken samensmelten. Ze haalt haar inspiratie uit de architektuur, filosofie, etnografie en uit maatschappelijke gebeurtenissen.
Mode is een code. Ze werkt conceptmatig en maakt unica: mantels, jurken, rokken, broeken. Op zichzelf staande stukken of combinaties, elegant en heel vrouwelijk. Ze gebruikt voornamelijk zwart en wit en heel soms maakt ze een uitstapje naar geel of rood. Ze werkt met zijde, wol, shifon, taft, kant en organza. Soms zijn stukken uitbundig, feestelijk en opvallend, maar ze ontwerpt ook sobere cocktailjurken en combinaties waarin subtiele verrassingen zijn verwerkt en die men in het dagelijks leven kan dragen. Ze verzorgt ook zelf de styling, fotosessies, acquisitie en het ontwerp van eigen ontwerpstudio, die gaat binnenkort in het culturele hart van Rotterdam openen.

Armenie: “Ik verwerk de geschiedenis in mijn collecties. Ik verloochen mijn geschiedenis niet, ik wil dat het levend blijft, zowel nu als in de toekomst. Ik wil graag een brug zijn om andere culturen bij elkaar te brengen en ik wil dat we van elkaar leren. In mijn ontwerpen staan culturen, gewonden, geschiedenis en herwaardering centraal. Mijn motto is lef, durf, kracht en trots”.
Sinds 2005 werkt ze als styliste/ontwerpster voor winkels en bedrijven en wordt ze uitgenodigd voor shows, lezingen en collecties voor manifestaties. In de nominatie ‘Etnische motieven in hedendaags kostuum’ won ze in 2007 de hoogste prijs en een diploma bij de International Mode Concours van de Hoge Mode Nationale Kostuums ‘Etno-Erato’ in Moskou. Ze liet haar collecties o.a. zien in het Witte de Withfestival en de Wereldhavendagen in Rotterdam, de Jaarbeurs in Utrecht, de Dutch Designweek in Eindhoven, Fashion Fushionshow in Amsterdam, en hield een lezing in St. Petersburg. Binnenkort neemt zij deel aan de Dutch Design tentoonstellingen in Moskou en in Villa Maarheeze in Wassenaar.