Sculptuur van Douwe Halbertsma

Tijdens de opening van onze expositie 2015 zal ook een sculptuur van Douwe Halbertsma, www.douwehalbertsma.nl, worden getoond.

sculptuur Douwe Halbertsma

Douwe Halbertsma (1980) is een kunstenaar die woont en werkt in Rotterdam. Hij maakt sculpturen en werkt in de openbare ruimte.

Als beeldhouwer kijkt Douwe met een frisse blik naar de traditie, maar refereert net zo makkelijk aan strip- en andere beeldcultuur.
Zijn fascinatie voor de formele mogelijkheden en beperkingen van het medium gaat altijd gepaard met een relativerende humor die zijn beelden lucht geeft. Zo blijft het spel met de spanning tussen de aan- en afwezigheid van ruimte, aan- en afwezigheid van massa geen abstract begrip, maar krijgt het altijd een gevolg in de betekenis van zijn beelden.

Sinds zijn afstuderen in 2003 aan de afdeling ‘Vrije Kunst’ van de Hogeschool vd Kunsten Arnhem exposeert Douwe landelijk op plekken zoals; Stroom (Den Haag), Reinier van Ewijk Projects (Amsterdam) en Grote Kerk (Den Haag). Ook heeft hij diverse opdrachten gerealiseerd, zowel in de publieke ruimte als voor particuliere opdrachtgevers.

Douwe Halbertsma 2015

Douwe Halbertsma is beeldhouwer en werkt veel in de openbare ruimte. Zijn werk is figuratief met een eigen, universele benadering van traditionele onderwerpen als mens, dier en landschap. Stapelingen en afwijkende materialen typeren zijn beelden; op die manier speelt hij met massa en de omringende ruimte.

Halbertsma (1980) studeerde in 2003 af aan de Hogeschool van de Kunsten in Arnhem. Hij laat zich inspireren door alledaagse onderwerpen en verbeeldt die in heldere, eenvoudige vormen. Daarachter schuilt echter een wereld van complexiteit, waarin hij universele thema’s als traditie, abstractie, ruimte en vorm bevraagt. Zijn frisse kijk op traditie, die bijvoorbeeld blijkt uit zijn referenties naar popcultuur, zorgt voor nieuwe perspectieven en een zekere lichtheid in zijn werk.

Tekst Arte Concordia 2014

Een stapelaar. Douwe stapelt veel van zijn beelden. Er straalt een bepaalde werkvreugde van af, en tegelijkertijd voel je de zoektocht naar de juiste verhoudingen. De losse stapelingen lijken vastgezet in een bepaald moment van tijd. Bewegelijk en toch zo statisch als wat. Het blijven tenslotte sculpturen.

Erik Buijs 2013, Kunstenaar / Gast correspondent galeries.nl

Beeldhouwen kent een stevige traditie. Het bewerken van steen of het gieten van brons vraagt om een degelijke scholing. Is de techniek onder de knie, dan blijkt het lastig het materiaal met een volledig nieuwe blik te benaderen, om een beeldtaal te vinden die eigen is en afwijkt van de (figuratieve) traditie. De geschiedenis heeft laten zien dat de introductie van nieuwe materialen de vernieuwing in de beeldtaal van driedimensionaal werk vergemakkelijkt heeft.

Douwe Halbertsma (Delft, 1980) werkt onder andere met papier en polyester. Zijn werk is figuratief, maar kent een geheel eigen benadering van traditionele onderwerpen als mens en dier. In zijn beelden speelt Douwe met het begrip massa. Zijn betonnen vogels zijn te lijvig om ooit de lucht in de komen, een meisjesfiguur van polyester bestaat uit twee tegen elkaar geplaatste vormen met een gapende leegte daartussen, een elegante flamingo is plat tegen de vloer gelegd in talloze zware bakstenen. Opvallend is dat veel van Douwe’s beelden eerder twee- dan driedimensionaal zijn: de figuren zijn niet in het rond afgewerkt of worden tegen muur of grond geplaatst. Douwe speelt hierdoor niet alleen met de traditie, maar ook met de drie dimensies van de beeldhouwkunst.

Veronique Baar 2007, Q Kunst / Gast correspondent galeries.nl

Karin Trenkel schildert schapen

Karin Trenkel heeft schapen geschilderd in de ruimte tussen keuken en garage.

20150306_144113  20150306_144151