Het Gezelschap 2 september 2019

‘KunstWerkt’ ontvangt Het Gezelschap op maandag 2 september De leden van Het Gezelschap zijn al eerder te gast geweest bij de Stichting KunstWerkt die in 2021 haar 30-jarig jubileum zal vieren. Voor het zover is, is er een bijzondere avond op maandag 2 september a.s in de expositieruimte aan de Boterstraat 81 te Schiedam. Tramlijnen 21 en 24 stoppen vlakbij de Boterstraat (halte Broersvest).
Zoals gebruikelijk is de inloop tussen 20.00 en 20.30 uur, het inhoudelijke programma tussen 20.30 en 21.30 uur en sluiten we af met een glas wijn / bier vanaf 21.30 tot 22.00 uur.
Graag jouw aanmelding vóór 25 augustus a.s. via een reply-mail of een mail naar info@hetgezelschaprotterdam.nl

De Stichting KunstWerkt is opgericht om kunstenaars in Schiedam te verenigen, hun een podium te bieden en bewoners te prikkelen om te komen kijken naar spannende exposities van kunstenaars uit hun eigen stad. KunstWerkt kreeg vanaf 2016 als thuisbasis “Ruimte in Beweging” op het adres Boterstraat 81 te Schiedam. Kunstenaars kunnen met voorstellen komen voor activiteiten en tentoonstellingen. Per jaar is er een tiental tentoonstellingen en daaraan gerelateerde activiteiten.
Bij wijze van introductie op het werk van de stichting zal er een korte toelichting worden gegeven op het projectplan ‘Een blik op de toekomst: 2018  – 2021’


‘Expositie Couples 1 + 1 = 1’
Een van de leden, Yvon Koopman, heeft als curator een tentoonstelling
samengesteld met de titel ‘Couples 1 + 1 = 1’, die te zien is van 11 augustus t/m 8 september. Door het vinden van twee takjes die bij elkaar hoorden kwam ze op het idee en ging Yvon beter kijken naar ‘Couples’, koppels. Ze nodigde andere kunstenaars uit om mee te doen en langzaamaan
ontstond deze bijzondere tentoonstelling, waar wij op maandag 2
september naar gaan kijken. Yvon zal zelf aanwezig zijn en ons samen
met andere kunstenaars meer vertellen over de tentoonstelling. Als
bijzonder onderdeel van de expositie vindt er in augustus in ‘Ruimte in
Beweging’ een echte trouwceremonie plaats. Op 2 september hopen we
daar natuurlijk meer over te horen!

VAKANTIE-KOPPEL

Paul & Tam Delvaux: ‘Le Couple’ (1931)

Tijdens een kort vakantieuitje aan de Belgische kust zag uw  Gezelschaps-redacteur dit schilderij ‘le Couple’ in het Paul Delvaux Museum in St. Idesbald. Niet alleen een intrigerend dubbel-portret, maar met een minstens zo bijzonder verhaal over hun relatie en (uiteindelijk) hun huwelijk. 

Het Gezelschap: hoe het werkt.

Soms vraagt een bezoeker van een Gezelschaps-avond hoe het financieel werkt: wie betaalt het allemaal? Vaak doet de ontvangende partij een duit in het zakje, maar meestal betaalt Het Gezelschap een kleine vergoeding voor de ontvangst, de drank en het werk dat ermee gemoeid is. Die vergoeding betalen wij uit de bijdragen die leden vrijwillig op onze bankrekening storten: G-Teamlid Patricia Verweij beheert de kas op een zorgvuldige & transparante manier. Ons banknummer:
NL46 ABNA 0523 220 448
t.n.v. P M Verweij
inzake ‘Gezelschap’

CultuurWerkplaats Tarwewijk, 21 juni 2019

Het is al bijna weer zomer: De bloemen in onze tuin staan er kleurrijk bij, de sla is knapperig groen en de aardbeien verleidelijk rood. Hoogste tijd om langs te komen en van de binnentuin te genieten. Doordeweeks is de tuin van 10.00 tot 16.00 uur open. Wil je in het groen vergaderen (met onze gezonde en heerlijke catering erbij) of gezellig met elkaar borrelen? Stuur een app naar 06 419 69 520.

Maar behalve voor de natuur is er ook de kunst waarvoor een bezoek bij ons altijd de moeite waard is. Bekijk de recent voltooide muurschildering van Martijn Koolstra in onze activiteitenruimte. Deze is mede tot stand gekomen door het Centrum Beeldende Kunst. Onze dank hiervoor!

Nog vier dagen is het werk ‘Creature’ van Esther de Vlam in onze expositieruimte De Vitrine te bezichtigen. Het beeld is gemaakt met afvalmateriaal gevonden in de straten van Charlois.

De volgende exposant is Jan Huijben. Hij werkt met wat hij tegenkomt in het dagelijkse leven, met gevonden voorwerpen, materialen en alledaagse observaties, die hij verwerkt in kleine sculpturen en installaties, die speels het bijzondere benadrukken in wat we voor vanzelfsprekend houden. Op zondag 16 juni om 15.00 uur is de opening van zijn werk in De Vitrine. Vanaf 15.30 uur gaat de opening verder bij ons in de tuin, tot circa 17 uur. Je bent van harte welkom. De Vitrine staat op de hoek van Heinenoordstraat/Millinxstraat. Kom je toevallig op een vrijdagmiddag langs De Vitrine? Ga dan ook kijken in het clubhuis van speeltuin Millinx. Daar werken Lucienne van Leijen en Kathrin Wolkowicz met de kinderen aan het project ‘De meest fantastische tuin’, geïnspireerd door de illustraties van Fiep Westendorp. Op 28 juni om 16.00 uur is de opening van de slotexpositie (in speeltuin Millinx).

Van de wijkwandelingen die wij in april hebben georganiseerd zijn de podcasts zo goed als af. Marco Douma is met de laatste loodjes bezig, hier kan je alvast een voorproef nemen. Momenteel vernieuwen wij onze website. Alle podcasts zijn dan daarop te vinden. Je kunt de podcasts beluisteren terwijl je de wandeling zelf loopt. Op de website vind je ook uitgebreide informatie over de Tarwewijk en ons project ‘Ontdek de wijk’.

Zin om een workshop te volgen? Op dinsdagochtend kan je bijvoorbeeld mee doen aan de reparatieworkshops. Hier leer je van alles en nog wat te repareren. Kom met je kapotte spullen langs en samen vinden we er een oplossing voor.

Op donderdagavond (1e en 3e van de maand) kan je leren om goed in het Engels te communiceren en jezelf te presenteren. Georganiseerd wordt het door 010 Toastmasters Club. Met hartelijke groet,
Team CultuurWerkplaats Tarwewijk

CultuurWerkplaats Tarwewijk
Cillershoekstraat 1
3081 BA Rotterdam

EXTRA PLAATSEN VOOR DE BIJEENKOMST VAN HET GEZELSCHAP OP 3 JUNI, 27 mei 2019

Extra plaatsen Beeldentuin 3 juni 2019
Dankzij de welwillende medewerking van de organisatie is het mogelijk een derde groep van Het Gezelschap te ontvangen op maandag 3 juni a.s. in de Beeldentuin Ravesteyn te Heenvliet, Korte Welleweg 1, 3218 AZ. Wij zijn hier te gast op deze speciale maandagavond vanaf 19.30 uur tot zonsondergang. Vanaf 20.00 uur zijn er groepsrondleidingen met deskundige gidsen van de organisatie. Zij zullen ook een toelichting geven over de tuin en de werkwijze van de zgn Beeldentuincommissie.

Als je je al hebt aangemeld door jouw bijdrage voor het aantal personen dat deelneemt te storten op onze bankrekening (zie hieronder) dan hoef je niet te doen en zien wij uit naar jouw komst. Wil je alsnog mee: maak jouw bijdrage zsm over naar onderstaand banknummer.
Betaald programma: aanmelden via storting.
Aangezien het hier een mooi en lovenswaardig particulier initiatief betreft (zonder winstoogmerk) vragen we voor de verandering een eigen bijdrage van de leden van Het Gezelschap van € 10.
Hierbij zijn inbegrepen”de entree, de rondleiding, een catalogus en een borrel aan het eind.
We vragen je vóór 30 mei a.s. € 10 (of bij aanmelding voor twee personen € 20) over te maken op bankrekening:

NL46 ABNA 0523 220 448
tnv P M Verweij
onder vermelding van ‘Beeldentuin’ en een emailadres waarop wij je kunnen bereiken.
Mochten de extra plaatsen vergeven zijn, dan krijg je tijdig voor 3 juni bericht op het door jou vermelde emailadres en wordt het betaalde bedrag teruggestort.

Het Gezelschap 3 juni

Beeldentuin Ravesteyn
De eerstvolgende bijeenkomst van Het Gezelschap is op maandag 3 juni in een bijzondere omgeving:
onder de rook van Rotterdam is er jaarlijks een expositie van beelden in de open lucht in de Beeldentuin Ravesteyn te Hoogvliet, Korte Welleweg 1, 3218 AZ. Wij zijn er te gast op een speciale maandagavond vanaf 19.30 uur tot zonsondergang. Vanaf 20.00 uur zijn er groepsrondleidingen met deskundige gidsen van de organisatie. Zij zullen ook een toelichting geven over de tuin en de werkwijze van de zgn. Beeldentuincommissie.

NB: het is raadzaam stevige schoenen aan te trekken want de tuin kan drassig zijn. De tuin is niet rolstoeltoegankelijk.

Vijf hectaren tuin

De Beeldentuincommissie, bestaande uit vijf personen, organiseert deze expositie samen met een team van 40 vrijwilligers. De commissie selecteert zelf de kunstenaars en zorgt ook voor de verdere organisatie. De activiteiten vallen onder de verantwoordelijkheid van de Stichting ‘Stede en Vrye Heerlyckheyt’. Deze stichting heeft als doel om de ruïne Ravesteyn te conserveren. Beeldentuin Ravesteyn is een verkoopexpositie op een landgoed met vijf hectaren tuin. Een verrassende parel zo dichtbij de Rotterdamse haven.

Betaald programma: aanmelden via storting

Aangezien het hier een mooi & lovenswaardig particulier initiatief betreft (‘zonder winstoogmerk’) vragen we voor de verandering een eigen bijdrage van de leden van Het Gezelschap van 10 euro.

Hierbij zijn inbegrepen:

de entree, de rondleiding, een catalogus en een borrel aan het eind.

We vragen je vóór 30 mei a.s. 10 euro (of bij aanmelding voor twee personen 20 euro) over te maken op bankrekening:

NL46 ABNA 0523 220 448 t.n.v. P M Verweij onder vermelding van ‘Beeldentuin’.

Bij overboeking krijg je tijdig bericht en wordt het betaalde bedrag teruggestort.

In de Rotterdamse Salon: een terugblik

Met dank aan salonnière Anja Berkelaar kon een maximaal aantal leden van Het Gezelschap deelgenoot worden van de uitgestelde Monumentenlezing door Luuk de Boer (voorzitter van de stichting Open Monumentendag, op de foto staande, 2e van links).

Kunstenaars Karmijn

Nog onderdeel van de succesvolle Gallery Crawl in april door het Oude Noorden waren negen kunstenaars van het collectie ‘Karmijn’ in de Rotterdamse Salon aanwezig. Op de foto zijn zij allen vertegenwoordigd met hun kaartje of flyer.

En een spumante roze afsluiting, met dank voor de gastvrijheid

http://rotterdamsesalon.nl/