Opening zomerexpositie 2024

Zondag 26 mei vond de opening van onze zomerexpositie plaats in de tuin van GB5. Het was een groot succes. De opkomst was fors, met vele kunstliefhebbers die kwamen genieten van de werken die tentoongesteld zijn.

De sfeer was levendig. Het weer was spannend. We begonnen droog en met een zonnetje, maar tegen het einde toen er nog circa de helft van de bezoekers waren, moesten wij voor de regen onze plantenkas invluchten. Daar werden de sociale contacten aangehaald onder het genot van meer hapjes en drankjes. We hebben tijdens deze opening twee werken verkocht.

De zomerexpositie loopt nog tot 15 september en we hopen dat de afsluitende bijeenkomst net zo succesvol en plezierig zal zijn als de opening. We nodigen iedereen van harte uit om langs te komen.

Kunstenaar Pip Passchier installeert unieke werken in de tuin van GB5

Pip Passchier (1995) woont en werkt momenteel in Rotterdam en maakt werken voor zowel de
binnen- als de buitenruimte. Haar sculpturen, installaties en schilderijen hebben een kleurrijk,
licht en speels karakter. Pip heeft een intuïtieve manier van maken waarin zij het maakproces
centraal stelt. Flexibiliteit en snelheid in materiaal en vorm creëren een intuïtief en dynamisch
maakproces. Haar werken hebben veelal een basis van hout en worden aangevuld met
verschillende elementen. Uitgangspunten voor haar werk zijn architectonische en speelse
elementen uit de openbare ruimte, fantasierijke kindertekeningen en de vormentaal van
schoolmeubilair en speelgoed. Haar werken hebben een interactief karakter en ambiëren het
verlangen op te wekken (weer) te gaan spelen. Een verlangen naar de eeuwige jeugd waar een
potloodstreep nog onverdorven gezet werd.

Pip heeft twee kunstwerken bij ons in de tuin geïnstalleerd genaamd: Wokkel (2023) en De troost van de dolfijnen (2023). Hieronder wordt uitgelegd waar de beelden voor staan.

Verscholen tussen het groen liggen twee houten beelden gemaakt door Pip Passchier. De beelden
zijn opgebouwd uit een tiental houten lagen die samen opnieuw ‘bomen’ vormen.
Het lichte karakter van de werken staat in contrast met de (letterlijke) zwaarte van het hout. De
werken refereren in vorm en kleur aan de typische symboliek die speeltuinen vaak hebben.

In het beeld de troost van de dolfijnen zie je diverse kleurrijke symbolen terug die hun herkomst
vinden in de speeltuin. Het werk wokkel verwijst naar de bekende draaimolen. Als het werk in
beweging zou kunnen komen zou het al zijn vorm en kleur verliezen.
De beelden hebben als doel het verlangen naar spelen aan te zetten bij de toeschouwer.

José Jonkers: Kunst in de tuin bij GB5

De zomer staat voor de deur en dat betekent dat de tuinen weer tot leven komen, niet alleen met bloemen en planten, maar ook met kunst. Bij GB5 zijn we verheugd om aan te kondigen dat kunstenaar José Jonkers vijf van haar werken zal installeren in onze tuin voor de zomerexpositie.

Een van de opvallende stukken die tentoongesteld zal worden, is “Tuin der Lusten/Garden of Lusts”, gemaakt van aluminiumcement. Dit werk is geïnspireerd op de organische fonteinen uit het gelijknamige drieluik schilderij van Jeroen Bosch.

Een ander intrigerend stuk is “Gevonden Beeld/Founded Sculpture”, vervaardigd uit tufsteen en een paardenhalster. Tufsteen, een materiaal uitgestoten door vulkanen, wordt gecombineerd met een paardenhalster dat gevonden is langs het Pieterpad. De steen is zo bewerkt dat het lijkt alsof het halster er al jaren omheen zit gekneld.

Tot slot, “Geloof, Hoop en Liefde/Faith, Hope and Love”, een installatie van hout, cementachtig materiaal, lood en touw. Dit werk is geïnspireerd op de documentaire/film “La vie de Jean-Marie” van Peter van Houten. De film vertelt het verhaal van de zoon van een kunstenaar uit Etten-Leur, Brabant, die na de Tweede Wereldoorlog naar het zuiden vertrok en daar een berg kocht in de Pyreneeën.

We zijn enorm enthousiast om deze werken van José Jonkers te verwelkomen in onze tuin en nodigen iedereen uit om te komen genieten van deze prachtige kunstwerken tijdens onze zomerexpositie.

Zomerexpositie voorbereidingen:

Op 26 mei gaat onze langverwachte zomerexpositie van start. De voorbereidingen zijn in volle gang en het belooft een inspirerende tentoonstelling te worden. Een bijzonder moment vond plaats toen Hetty Blankesteijn en Hilde Onis langskwamen om hun kunstwerken te installeren in onze tuin.

Hetty Blankesteijn en Hilde Onis, twee getalenteerde kunstenaars met een unieke visie, brachten hun werken tot leven in onze buitenruimte. Met zorgvuldigheid en toewijding werden hun kunstwerken geplaatst, waardoor onze tuin transformeerde tot een betoverende galerij.

Aankomende weken zullen Laura Grimm, José Jonkers en Pip Passchier hun werken installeren in onze tuin. We kijken er naar uit om alle werken van deze kunstenaars aan jullie tentoon te stellen.