OPEN TUINENDAG

ALBRANDSWAARD – Tien particuliere tuinen in Rhoon, Heijplaat en Pernis zijn op zaterdag 1 juli (alle tuinen) en zondag 2 juli (alleen de tuinen in Pernis) gratis te bezichtigen door het publiek.

De naam Bentinck Tuinendagen is gekozen omdat de voormalige
eigenaar van het Kasteel van Rhoon, Hans Willem Bentinck (1649-1709),
van zeer groot belang is geweest voor de aanleg van vele prachtige tuinen
in Engeland en in Nederland (o.a. de tuin van Paleis het Loo).

Op zaterdag 1 juli en zondag 2 juli 2023 zullen 10 particuliere tuinen in Rhoon, Heijplaat en Pernis worden opgesteld voor het publiek. In enkele tuinen zijn kunstenaars aanwezig om hun werk te tonen. 

De openingstijden zijn van 10.00 tot 17.00 uur. Alle tuinen zijn op de zaterdag te bezoeken. De tuinen in Heijplaat en Pernis zijn tevens op zondag geopend voor bezoekers. De toegang is gratis.

In enkele tuinen zijn kunstenaars aanwezig om hun werk te tonen.
Bernice Rijnberk en Joong Mi laten werk zien in de tuin van
Fleur Groenendijk en Margreet Leenders. Gerda van der Heijden zal
veel kunstvoorwerpen (sculpturen en brons) tonen in de tuin van
Leen en Jacqueline den Otter. In Pernis zal Ditty Ketting haar
eigen werk laten zien.

De Tuinen

  1. J. Broekhuis – Achterdijk 2, Rhoon
  2. C. van Casteren + M .Ploegmakers – Gr. Bentincklaan 1, Rhoon
  3. F. Groenendijk + M. Leenders – Gr. Bentincklaan 5, Rhoon
  4. M. Schmid – Gr. Bentincklaan 6, Rhoon
  5. R. + E. Hermsen – Molendijk 60, Rhoon
  6. L. den Otter + J. Versteeg Dorpsdijk 16, Rhoon
  7. R. + L. Simons – Ruissen Havendam 15a, Rhoon
  8. T. + J. Straten – Aurorastraat 6, Rotterdam – Heijplaat
  9. D. + A. Ketting – Burg. Van Eestraat 239, Pernis
  10. R. Meijboom Nieuwedijk 21, Pernis

Meer informatie via: Bentinck tuinen dagen

KUNST IN DE TUIN VAN GB5

Ons nieuwste kunstwerk in de tuin “De eenzame kraai”.

Symposium Erasmusbeeld 400 jaar

Op vrijdag 29 april van 11. 00 uur tot 17.00 uur organiseren Sculpture International Rotterdam (SIR), Beeldende Kunst & Openbare Ruimte (BKOR) en CBK Rotterdam bij de Laurenskerk (Grotekerkplein 27, Rotterdam) een symposium over 400 jaar Erasmusbeeld en het begin van de collectie kunstwerken in de openbare ruimte. Dit beeld was het eerste publieke standbeeld voor een held van de geest in de Noordelijke Nederlanden en daarmee een noviteit. De bijzondere geschiedenis van het beeld, Erasmus zelf én de kunstcollectie van Rotterdam komen tijdens dit symposium uitgebreid aan de orde. Met inspirerende sprekers zoals Ronald van Raak (hoogleraar Erasmus Universiteit), Frits Scholten (conservator Rijksmuseum), Sandra Smets (journalist, kunstcriticus), Siebe Thissen (historicus, filosoof) en Annet Zondervan (directeur CBK Zuidoost).

Koop hier een ticket voor € 25,00 (normaal) / € 12,50 (t/m 21 jaar) incl. lunch, drankje en een publicatie. 

Het bronzen Erasmusbeeld is in 1622 gemaakt door Hendrick de Keyser in opdracht van het stadsbestuur. De Keyser koos ervoor om de grote humanist niet stilstaand weer te geven maar hem al schrijdend en lezend uit te beelden. En dat terwijl Erasmus wel op een sokkel is verankert en daarmee verheven en onbeweeglijk is. Een ‘lopend’ beeld op een sokkel was destijds uniek, en markeert een bijzonder moment in de kunstgeschiedenis; de beeldhouwer heeft doelbewust de relatie tussen beeld en voetstuk verkend.

Dankzij zijn lange bestaansgeschiedenis valt er nog veel meer te vertellen over dit beeld. Tijdens het bombardement op de binnenstad van Rotterdam in mei 1940 bleef het beeld onbeschadigd terwijl de omgeving veranderde in ruïnes. Daarna werd het beeld begraven in de tuin van Museum Boijmans van Beuningen om het uit handen van de Duitse bezetters te houden. Sinds 1963 staat het Erasmusbeeld op zijn huidige locatie, het Grotekerkplein naast de Laurenskerk en kreeg het beeld een nieuw voetstuk.

Tijdens het symposium is er, geheel volgens het gedachtegoed van Erasmus, tijdens de lunch en na afloop tijd voor ontmoeting en uitwisseling. Er is tevens voldoende gelegenheid om het Erasmusbeeld te bezoeken en te luisteren naar een beschrijving van dit beeld speciaal voor dit symposium gemaakt door de Stichting Oren en Ogen Tekort.

SPREKERS SYMPOSIUM

Ronald van Raak, hoogleraar Erasmiaanse waarden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam
over de filosoof, schrijver en humanist Desiderius Erasmus Roterodamus ((1466 – 1536)

Frits Scholten, senior conservator beeldhouwkunst bij het Rijksmuseum, over de geschiedenis van het Erasmusbeeld

Siebe Thissen, filosoof en historicus, over de geschiedenis en de toekomst van het standbeeld

Annet Zondervan, directeur van CBK Zuidoost, over het standbeeld als (actueel) probleem

Sandra Smets, journalist en kunsthistorica, over de vele andere kunstwerken over Erasmus in de Stadscollectie van Rotterdam

Finissage 5 september

Joep van Lieshout, Sander BuijkPim Palsgraaf en Herman Lamers exposeren voor de laatste keer hun werk in de tuin bij GB5.

De finissage vindt plaats op zondag 5 september en van van 15.00 uur tot 18.00 uur ben je van harte welkom. Uiteraard staan er hapjes en drankjes klaar.

Als je van plan bent te komen, meld je dan aan vóór 22 augustus via fg@pg2.nl