VIRTUELE KUNSTTIPS VOOR APRIL, 30 maart 2021

Virtuele kunsttips voor april Het G-team hoopte in april een bijeenkomst te organiseren rond de finissage van de expositie ‘Nieuwe Impuls’ van de stichting KunstWerkt in Schiedam. In een eerdere Nieuwsbrief besteedden we aandacht aan deze expositie. Dat idee van een bijeenkomst-met-borrel-na hebben we in overleg moeten laten vallen. In plaats daarvan geven de leden van het G-Team, op alfabetische volgorde, hieronder weer hun persoonlijke tip voor een ‘kunstuitje’. De eerste (gouden) tip is kort maar krachtig.   Tip van Anja Berkelaar: “Enjoy”
https://website-artlogicwebsite0032.artlogic.net/viewing-room/34-male-nudes-a-salon-from-1800-to-2021/
James Lee Byars, Dario Lasagni & Richard Ivey: ‘The Golden Tower’, Venetië   Tip van Alma Ploeger: “Ik bezocht de Slangen expositie ‘S’ van Juul Kraijer in De Factory in Schiedam.Voor reptielen haters en zij die bang zijn voor slangen: ga niet. Alle anderen, ga dit zien! Prachtig en heel bijzonder werk. De sereniteit van het model is verbluffend, de installatie met op drie schermen films van haar gezicht met de traag krioelende slangen beangstigend en tegelijkertijd van een adembenemende schoonheid.”  ‘Als Juul Kraijer naar een slang kijkt, ziet ze schoonheid, elegantie en de perfecte balans tussen lichaam en kracht……de slang is uitgegroeid tot een van Kraijers voornaamste inspiratiebronnen. Haar werk wordt gekenmerkt door ragfijne surrealistische tekeningen en fotografie’ 
http:// https://www.deketelfactory.nl/tentoonstelling/nu/
      Tip van Anna Ramsair: “Met een beetje vertrouwen zijn de weergoden ons goed gezind de komende maand en kunnen we weer eens een beetje buiten lopen. Wat is er dan fijner om je eigen stad te verkennen aan de hand van de openbare kunst die ruimschoots aanwezig is in Rotterdam? Kijk, verbaas je en geniet!! Maak je eigen kunstroute aan de hand van de plattegrond van het BKOR / CBK* waar (bijna) alle openbare kunst van Rotterdam te zien is”. 
http://www.bkor.nl/plattegrond/

  Er is ook een speciale route voor kinderen gemaakt: https://cutt.ly/fl0Ciey
*BKOR (Beeldende Kunst in Openbare Ruimte van het Centrum Beeldende Kunst) zorgt voor het beheer en onderhoud van ruim 500 kunstwerken van de Rotterdamse Beeldencollectie en adviseert gemeente, burgers en kunstenaars met betrekking tot het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken     Tip van Lou Verhage: “Covid-19 houdt ons heftig en langer in de greep dan we hoopten. Veel langdurige of tijdelijke schade wordt door Corona veroorzaakt, zowel lichamelijk als geestelijk of mentaal. Kunstenares Marjan Teeuwen werkt steeds aan thema’s die zich bewegen tussen ‘afbraak’ en ‘opbouwen’.  Ze heeft een manier gevonden hoe ze van (letterlijke) afbraak, het slopen van gebouwen, iets interessants of zelfs wel iets moois kan maken, ook al is het maar tijdelijk. Ik vind de symboliek van haar drijfveren passen bij de tijd waarin we nu leven. Probeer ervan te genieten en blijf gezond!”
https://tinyurl.com/2rd76m7h     Tip van Patricia Verweij: “Deze tijd dwingt ieder op een nieuwe manier in het leven te staan. Het is balanceren, vallen en opstaan. Bij deze levenskunst loop ik bij voorkeur op bloten voeten en gemakkelijke sneakers. Mijn schoenen van Jan Jansen blijven in de kast staan. Voor later… 
Dit maakt zijn inspirerend vakmanschap er zeker niet minder om. Voor nu is er de kans online een boeiende lezing te volgen waarin het werk van Jan Jansen centraal staat, te weten op:
12 april a.s. van 10.00 -11.30u of 25 mei a.s. van 20.00 -21.30u. Tijdens deze lezing wordt de ontwikkeling van 60 jaar Dutch Design aan de hand van een selectie iconische schoenen van ontwerper Jan Jansen toegelicht. Vele schoenenontwerpen, waarbij comfort gecombineerd wordt met een innovatief design, mét een knipoog, maakte hem ‘the crazy shoemaker’. Hij werd daarmee een inspiratiebron voor diverse kunstenaars. Aanmelden gaat digitaal via:
https://kunstuitzeist.nl/kunstlezingen/jan-jansen     Tip van Kees Vrijdag: “Mijn tip voert naar Schiedam. Helaas niet naar de fysieke finissage van de expositie ‘Nieuwe Impuls’ in de ruimte van ‘KunstWerkt’. Maar naar het Stedelijk Museum Schiedam, waarvan ik bijna 50 jaar ‘Vriend’ van ben. En waar sinds kort een nieuwe directeur is aangetreden, in de voetsporen van o.a. Pierre Janssen, Hans Paalman, Diana Wind en Deirdre Carasso. Tijd om kennis te maken met Anne de Haij:
https://www.stedelijkmuseumschiedam.nl/onze-nieuwe-directeur/  
Florentijn Hofman, Stadscocon En mijn kunsttip van de maand, samen met Alma Ploeger: de Stadscocon van Florentijn Hofman (o.a. bekend van de XXXL-Vos-met-boodschappentas op de Schiedamseweg en de bootjes hierboven) in de Sint Janskerk in Schiedam. “De manier waarop Hofman omgaat met omgeving, mens, sociale context en dat vertaalt in -vaak- enorme kunstwerken spreekt ons altijd weer aan”. 
https://www.stedelijkmuseumschiedam.nl/tentoonstelling/stadscocon/