Het Gezelschap mei 2020

Geen bijeenkomst 4 mei….

Het is bijzonder spijtig dat ook onze bijeenkomst op 4 mei niet door kon gaan. In de planning stond op het tijdstip van verzending van deze nieuwsbrief een wandeling onder leiding van filosoof Jan de Bas langs diverse plekken in de stad, waar het verhaal over het Bombardement van 14 mei, WO II en 75 jaar Bevrijding verteld zou worden. Vertrekpunt zouden de trappen bij de Vlaggenparade zijn, naast het nationaal monument ‘De Boeg’. Jaarlijks is daar om 10.30 uur de Herdenking voor de omgekomen Nederlandse zeevarenden van de koopvaardij. Om misverstanden te voorkomen: de foto hieronder is uit 2018.

Herdenking 4 mei 2018 om 10.30 uur bij ‘De Boeg’ (foto. hr. A. Baardman)

Het is natuurlijk dubbel triest dat uitgerekend in dit jaar, waarin we 75 jaar Vrijheid herdenken én vieren, de wereld in de greep is van een onzichtbare en moeilijk te bestrijden tegenstander. Daar hoor en zie je al 24 uur, 7 dagen per week allerlei berichten over, dus we doen er hier maar verder het zwijgen toe. We willen iets brengen dat wel door gaat in deze mei-tijd.

….maar Gers! gaat door.

De 26ste editie van het Rotterdamse blad Gers! komt medio mei uit. Met dank aan een bevlogen redactie en uitgever én een aantal instanties en clubs in de stad is er een heus papieren nummer gemaakt dat in het teken staat van 80 jaar Bombardement, 75 jaar Bevrijding en de Wederopbouw. Door die ‘samenwerking op z’n Rotterdams’ kunnen we geïnteresseerde leden van Het Gezelschap een gratis exemplaar aanbieden. 

Laat s.v.p. vóór 10 mei a.s. via een reply-mail aan info@hetgezelschaprotterdamn.nl weten als je een exemplaar wilt hebben.

Dan laten wij je weten hoe en waar je het nummer kunt ophalen.

Virtuele tips van het G-team

Net als in de vorige nieuwsbrief geven de leden van het coördinerende G-team van Het Gezelschap een virtuele kunsttip, nu er geen fysieke bijeenkomsten mogelijk zijn. Het zijn de volgende tips:

Anja Berkelaar:

De Documenta 14 staat in het teken van wat men kan leren van het kunstleven in Athene

Anna Ramsair:

tipt Het Tekenkabinet, met de volgende quote: “doordat de coronacrisis onverwacht een normale tentoonstellingsprogrammering dwarsboomt, zal de nieuwe presentatie vanaf 1 mei aanvankelijk alleen online te zien (en te koop) zijn”:

Lou Verhage:

vorig jaar heeft Lou een wandeling door het Scheepvaartkwartier georganiseerd. Uit bestaand materiaal over deze wandeling heeft hij een zgn. ‘Coronawandeling’ samengesteld in een pdf. document. Je kunt dit document via een e-mail bij hem opvragen: lou.verhage@hotmail.com

Patricia Verweij:

Het spectaculaire museum van Louis Vuitton in het Bois de Boulogne in Parijs heeft met enige regelmaat digitale ‘events’:

https://presse.fondationlouisvuitton.fr/the-fondation-from-your-home-3-digital-events/

Kees Vrijdag:

de Science Gallery Rotterdam is een nieuwe openbare ruimte in het Erasmus MC, waar biomedische wetenschap, kunst, maatschappij, onderwijs en gezondheidszorg elkaar ontmoeten  https://unrealexhibition.com

Extra tip:

De organisatie van de Kunstroute Kralingen Crooswijk heeft dit jaar een RaamKunstRoute bedacht (kunstenaars kunnen zich nog steeds kosteloos aansluiten):