De Meester 2017

Persbericht

DE MEESTER 2017

22 augustus 2017, Rotterdam

Woensdag 1 november 2017 wordt de promotieprijs De Meester voor de derde keer uitgereikt in Het Nieuwe Instituut. Fleur Groenendijk Foundation heeft de jaarlijks uit te reiken architectuurprijs in samenwerking met de Rotterdamse Academie van Bouwkunst in het leven geroepen. De prijs, waar alleen afgestudeerden van de academie voor in aanmerking komen, dient ter ondersteuning van de promotie van het werk van de architect of stedenbouwer en bedraagt 5000,00 euro.

Vanuit het idee dat architectuur en stedenbouw disciplines zijn die naast hun academische relevantie toch vooral de maatschappij toebehoren, is er gekozen voor een nieuwe opzet voor het toekennen van de prijs. De vier genomineerde kandidaten wordt gevraagd om tijdens een avondvullend en openbaar toegankelijk programma, live voor publiek en de jury hun plannen te presenteren. De juryleden zullen ter plekke op de presentaties reageren. Ook de keuze voor de winnaar van De Meester 2017 wordt op dezelfde avond uitgesproken.

De Rotterdamse Academie van Bouwkunst is opgericht vanuit het idee dat bij de opleiding tot architect en stedenbouwkundige geen grens getrokken kan worden tussen de rol van de ontwerpende en bouwende ‘doener’ en de beschouwende en kritische ‘denker’. De academie volgt nog steeds deze visie en leidt de studenten op tot een vakmanschap dat maatschappelijk verankerd is. Middels het initiëren van stimuleringsprijs De Meester ondersteunt Fleur Groenendijk Foundation de visie van de academie.

“Het winnen van De Meester heeft dichte deuren geopend, geleid tot nieuwe ontwikkel perspectieven binnen dit geweldige vakgebied en het plan De Stadsoverlaat gaat verder en het vervolg is uitdagend, inspirerend en het motiveert enorm om maar te blijven graven in de rijke Hollandse traditie van stedenbouw en civiele techniek.”

Winnaar De Meester 2016 Alex de Jong

De promotieprijs De Meester wordt jaarlijks door de Fleur Groenendijk Foundation uitgereikt middels een wisselende onafhankelijke jury, met leden uit de disciplines architectuur, stedenbouw, cultuur & wetenschap en media maar op basis van vijf vaststaande criteria welke sympathiek staan tegenover het gedachtegoed van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst.

De samenstelling van de jury wisselt jaarlijks met uitzondering van een vast lid als vertegenwoordiger van de Foundation. De samenstelling van de jury van De Meester 2017 wordt 30 augustus bekend gemaakt.

De avond van De Meester is openbaar en vindt plaats op:
Woensdag 1 november vanaf 19.30 tot 22.00 in het Nieuwe Instituut
Museumpark 25, 3015 CB, Rotterdam
www.hetnieuweinstituut.nl