Olphaert den Otter

Olphaert den Otter heeft in opdracht van Margreet en Fleur een schilderij gemaakt. Op zondag 7 mei is dit werk onthuld. Olphaert heeft het proces van het maken van dit schilderij, van idee tot eindresultaat, deze middag toegelicht.

Olphaert over het schilderij “In de Huijters” 2016, eitempera op doek/paneel, 122×210 cm, particuliere collectie:

In de Huijters Olphaert den Otter

“Het werk werd gemaakt in opdracht. De vraag was het huis van de opdrachtgevers te schilderen, een opdracht die ik in dank heb aanvaard op voorwaarde van vrijheid in de uitvoering.De mens is een integraal deel van de natuur. Hoe beter wij begrijpen welke plek we innemen in het ecosysteem hoe beter het is voor de natuur. En daarmee voor de mens zelf. Het huis van mijn opdrachtgevers staat in een prachtig landelijk gebiedje onder de rook van Rotterdam. Ik besloot het zo te schilderen dat het volmaakt zou worden opgenomen in het landschap. Het is nu een rimpeling in de amfibieënpoel. Dit poeltje is – hoe klein ook – overweldigende natuur. Maar wel weer door mensenhanden gemaakte en beheerde natuur. Zo is niets wat het lijkt. Maar alles is wel een kringloop, waarin wij zelf niet meer of minder zijn dan een schakel.”

Olphaert den Otter (Poortugaal, 1955) werd opgeleid aan de Willem de Kooningacademie (1976 -1981). Werkt met eitempera, vaak in grote series. Eén daarvan, de ‘Stal- en Kluismorfologieserie’ met 127 werken werd in 2008 getoond in Museum Boijmans Van Beuningen. Delen van de omvangrijke World Stress Painting serie zijn op tal van plaatsen getoond, in binnen- en buitenland. Het Centraal Museum Utrecht kocht een selectie uit de serie aan. In 2016 verwierf Museum Boijmans Van Beuningen zijn ‘Tondo Mondo’, een groot rond schilderij met een gedetailleerde weergave van onze planeet.Van tijd tot tijd maakt Den Otter wandtekeningen met pastel op locatie (Malta Contemporary Art, Valletta, Malta en de KetelFactory, Schiedam, TENT. Rotterdam, Gothaer Kunstforum, Keulen,) en animatiefilms. Naast zijn praktijk als beeldend kunstenaar is hij countertenor in het Retorisch Kwartet en verzorgt hij veelvuldig lezingen over cultuur-filosofische thema’s.Werk van Den Otter bevindt zich o.m. in de collecties van Museum Boijmans Van Beuningen, Centraal Museum Utrecht, Stedelijk Museum Amsterdam, Stedelijk Museum Schiedam, Haags Gemeentemuseum en vele particulieren in binnen- en buitenland.